Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/یزد هفته گذشته، شاهد افزایش قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا بودیم؛ افزایشی که در مورد برخی خودروها به بیش از ۴۰ میلیون تومان رسید و شوک قیمتی را روانه بازار خودرو کرد، اثرات روانی این افزایش که سپس نیز لغو شد بر بازار خودرو در استان یزد چگونه بوده است؟

البته پس از شوک هفته گذشته در بازار خودرو و تنها چند روز بعد، رئیس جمهور در دستوری خواهان لغو افزایش قیمت خودرو و بازگشت نرخ‌ها به رقم‌های قبل شد ولی با این حال تاثیرات روانی افزایش قیمت خودرو در کارخانه بر بازار به خوبی احساس می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر، با وجود دستور رئیس جمهور مبنی بر بازگشت قیمت‌ها به نرخ قبلی، چند ابهام در مورد قیمت‌گذاری خودرو وجود دارد؛ نخست آن‌ که مطابق تصمیم ۲۸ مهرماه جلسه شورای هماهنگی سران قوا که با حضور شخص رئیس جمهور مصوب شد، قیمت خودرو می‌بایست آزاد شود و تکلیف این تصمیم هنوز مشخص نیست و مورد دوم به وعده‌های خودروسازان پس از افزایش قیمت مربوط می‌شود چرا که مدیران ایران خودرو و سایپا در گفت‌وگوی ویژه خبری پس از افزایش قیمت خودرو اعلام کردند که به زودی شرایط فروش فوری را برقرار خواهند کرد و پس از لغو افزایش قیمت خودرو، مشخص نیست که این وعده در آینده عملی خواهد شد یا خیر؟

در نهایت شورای رقابت که طی دهه گذشته مسئولیت قیمت‌گذاری خودروهای داخلی را برعهده داشته است، از این کار کنار گذاشته و اکنون قیمت‌گذاری خودرو به ستاد تنظیم بازار سپرده شده است.

خودروسازان داخلی نیز بارها بر لزوم افزایش قیمت خودرو تاکید کرده‌اند و تعیین نرخ‌های دستوری را عاملی برای زیان‌ده شدن تولید عنوان می‌کنند؛ مساله‌ای که موجب برهم خوردن عرضه و تقاضا در بازار خودرو شده است.

حال یک هفته پس از افزایش قیمت خودرو در کارخانه که بلافاصله با تصمیمی ابهام برانگیز لغو شد، اثرات روانی این خبر بر بازار خودرو در یزد را مورد بررسی قرار دادیم که ابتدا نیز از ارزان‌ترین محصولات داخلی شروع می‌کنیم؛

خودرو پراید یا سایپا ۱۳۱ که مدتی است عرضه آن به بازار متوقف شده و تنها نسخه وانت آن تولید می‌شود؛ مشتریان یزدی برای خرید نسخه‌های کم‌کارکرد پراید با مدل ۱۳۹۶ یا ۱۳۹۵ نیاز به بودجه‌ای بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان خواهند داشت.

استفاده از پراید در سرویس‌های تاکسیرانی بی‌سیم و آنلاین، چشم‌گیر است، بنابراین یک راننده برای ورود به سرویس‌های تاکسیرانی بایستی مبلغی بیش از ۱۰۰ میلیون تومان را برای خرید خودرو صرف کند.

افرادی که وظیفه سرپرستی از یک خانواده چندنفره را برعهده دارند و در عین حال به دنبال پایین نگه داشتن هزینه‌های جاری خودرو هستند، تمایل قابل توجهی به خرید خودروهای دوگانه سوز نشان می‌دهند.

یک مشتری در یزد برای خرید خودروهایی همچون پژو ۴۰۵ GLX دوگانه سوز با مدل ۱۳۹۸ یا ۱۳۹۹، نیاز به بودجه‌ای بیش ۲۲۰ میلیون تومان خواهد داشت که با توجه به نرخ دریافتی حقوق اکثر کارمندان و کارگران، چنین رقمی اعجاب‌انگیز محسوب می‌شود.

قیمت خودروهای دست دوم با کارکرد بالا نیز در همین مدت افزایشی قابل توجه را تجربه کرده است؛ برای مثال خرید یک سمند LX مدل ۱۳۸۷ برای مشتریا ن یزدی بیش از ۱۰۰ میلیون تومان هزینه در بر خواهد داشت در حالی‌ که چنین خودرویی را در سال ۱۳۹۸ با مبلغ تقریبی ۴۵ میلیون تومان خرید و فروش می‌شد و قیمت این گونه خودروها تنها چندماه پیش و در بهار ۱۴۰۰ کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان بوده است.

تولید خودروسازان ایرانی در دو سال اخیر روندی نامطلوب را طی کرده است؛ شرکت‌های کوچک و بزرگ خودروسازی پس از آن‌ که یک ماه‌عسل کوتاه را در سال‌های میانی دهه ۱۳۹۰ خورشیدی سپری کردند، مجدداً درگیر تحریم‌های اقتصادی شدند که حاصلی جز خروج شرکای بین‌المللی آن‌ها از ایران نداشت.

براساس آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید خودرو طی هفت ماهه نخست امسال تغییر چندانی را نسبت به هفت ماهه نخست ۱۳۹۹ تجربه نکرده است که این مساله نشان دهنده نبود تناسب بین عرضه و تقاضا خودرو در ایران است به عبارتی هرچند با توجه به تبدیل خودرو به یک کالای سرمایه‌ای در کشور، تقاضا برای خرید اتومبیل طی مدت اخیر رشدی فزاینده را تجربه کرده ولی تولید و عرضه خودرو در مقایسه با سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ کاهش یافته است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اقتصادی قيمت خودرو يزد خودروسازان افزایش قیمت خودرو بازار خودرو برای خرید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۰۷۸۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازار خودرو روی دور تند ارزانی افتاد

روند بازار خودرو در چهارمین روز هفته، از ادامه کاهش قیمت‌ها حکایت دارد.

به گزارش خبرآنلاین، آن‌طور که گزارش‌ها نشان می‌دهد، پراید ۱۵۱ SE مدل ۱۴۰۳ در بازار خودرو با کاهش یک میلیون تومانی به قیمت ۳۴۹ میلیون تومان و پراید ۱۵۱ SE مدل ۱۴۰۲ نیز با کاهش یک میلیون تومانی به قیمت ۳۲۴ میلیون تومان به فروش می‌رود.

در این میان، قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۳ پانوراما مدل ۱۴۰۲ در بازار ۲ میلیون تومان کاهش یافته و ۶۵۸ میلیون تومان قیمت خورده است. پژو ۲۰۷ دنده‌ای مدل ۱۴۰۳ هم با کاهش ۲ میلیون تومانی، ۸۰۳ میلیون تومان به فروش رفت. اما پژو ۲۰۷ پانوراما اتوماتیک TU ۵ P مدل ۱۴۰۳ بدون تغییر، یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان به فروش رفت. پژو ۲۰۷ تیپ ۵ مدل ۱۴۰۲ با کاهش ۲ میلیون تومانی، ۷۰۸ میلیون تومان قیمت پیدا کرد. اما پژوپارس ELX-TU ۵ مدل ۱۴۰۲ بدون تغییر، به قیمت ۸۳۵ میلیون تومان رسید. پژوپارس LX مدل ۱۴۰۲، اما با افزایش ۱۵ میلیون تومانی، ۸۷۰ میلیون تومان قیمت پیدا کرد.

بنا به این گزارش، تارا اتوماتیک V ۲ مدل ۱۴۰۳ در بازار با کاهش ۵ میلیون تومانی به قیمت ۹۷۰ میلیون تومان و تارا دنده‌ای V ۱ مدل ۱۴۰۳ با کاهش ۵ میلیون تومانی، ۸۱۰ میلیون تومان قیمت خورده است.

گزارش‌ها از بازار خودرو نشان می‌دهد دناپلاس اتوماتیک توربو آپشنال مدل ۱۴۰۳، با کاهش ۵ میلیون تومانی یک میلیارد و ۱۶۵ میلیون تومان قیمت خورد. دناپلاس اتوماتیک توربو آپشنال مدل ۱۴۰۲، اما ۵ میلیون تومان کاهش قیمت داشته و یک میلیارد و ۷۵ میلیون تومان قیمت خورده است.

راناپلاس مدل ۱۴۰۳ در حدود ۶۴۵ میلیون تومان و راناپلاس مدل ۱۴۰۲ در بازار ۶۱۵ میلیون تومان به فروش رفت. همچنین ساینا S دنده‌ای بنزینی مدل ۱۴۰۳ در بازار با کاهش ۱۲ میلیون تومانی ۴۳۸ میلیون تومان و ساینا S دنده‌ای بنزینی مدل ۱۴۰۲ هم با کاهش ۱۷ میلیون تومانی ۴۰۸ میلیون تومان قیمت خورده است.

اما سمند سورن پلاس EF ۷ دوگانه‌سوز مدل ۱۴۰۳ در بازار با کاهش ۲ میلیون تومانی ۸۱۸ میلیون تومان فروخته شد. شاهین G اتومات CVT مدل ۱۴۰۳ هم ۸۵۰ میلیون تومان قیمت پیدا کرد. شاهین G اتومات CVT مدل ۱۴۰۲ در بازار به قیمت ۸۱۰ میلیون تومان رسیده است. همچنین کوییک GX L دنده‌ای مدل ۱۴۰۳ با کاهش ۲ میلیون تومانی به قیمت ۴۴۸ میلیون تومان به فروش رفت. کوییک GX L دنده‌ای مدل ۱۴۰۲ هم با کاهش ۲ میلیون تومانی به قیمت ۴۲۳ میلیون تومان رسید.

شما در جدول زیر می‌توانید قیمت انواع خودرو در بازار آزاد تهران را مشاهده کنید: 

دیگر خبرها

  • جهش گسترده قیمت‌ها در بازار خودرو/ آخرین قیمت پژ، دنا، سمند، شاهین، تارا و کوییک + جدول
  • اعلام قیمت ارزان ترین خودروی برقی/ کاکایی: قرار بود از مونتاژکاریها کم شود/ خودروی برقی، مصرف سوخت کشور را بالا می برد / چرا درباره مافیا آدرس غلط می دهند/ رشد داخلی سازی ارزش افزوده ایجاد می کند
  • قیمت خودرو امروز ۱۲ اردیبهشت +جدول
  • بازار خودرو روی دور تند ارزانی افتاد
  • ۵ علت خرید اتوبوس شهری از چین | تفاوت اتوبوس داخلی با چینی چقدر است؟
  • صعود قیمت خودورهای داخلی و خارجی در بازار؛ این خودروی داخلی رکورد رشد قیمت را زد | جدول قیمت ها
  • فروش فوق العاده و پیش فروش محصولات سایپا آغار شد | اسامی خودروها، قیمت و زمان تحویل
  • متقاضیان لاستیک دولتی بخوانند؛ چگونه لاستیک بخریم؟
  • قیمت خودرو امروز ۱۱ اردیبهشت + جدول
  • قیمت خودرو امروز ۱۱ اردیبهشت +جدول